The Ultimate Experience

Wil je in korte tijd alle facetten van skydiven ervaren en zelfstandig een vrije val kunnen maken? Door de AFF-Ultimate opleiding te volgen is dit mogelijk. Door de persoonlijke en professionele begeleiding van onze AFF-instructeurs leer je zeer snel om een volwaardig skydiver te worden!

Hoe ziet de opleiding eruit?

Deel 1 bestaat uit de grondopleiding

Uiteraard wil je een veilige eerste sprong maken. Daarom krijg je als voorbereiding op je sprongen een uitgebreide grondopleiding in een ontspannen sfeer. In deze opleiding leer je alles om een veilige eerste parachutesprong te kunnen maken. Daarbij komen onder andere de volgende onderwerpen aan bod.

 • Hoe werkt een parachute
 • Hoe bereid ik een sprong voor
 • De exit uit het vliegtuig
 • De checklist en reserveprocedure
 • Het besturen van een parachute
 • Het stuurcircuit en landing
 • Een schriftelijk examen
 • Harnastest (praktijktest)

De grondopleiding wordt gevolgd in het clubhuis van Skydive Rotterdam, dat gevestigd is op Rotterdam Airport. Onderaan deze pagina vind je de verschillende data van de grondopleiding.

Deel 2 is de praktijk: 
de vrije val

Je hebt de grondopleiding succesvol afgerond en bent nu klaar om aan het echte werk te beginnen. Samen met twee instructeurs vlieg je naar ongeveer 12000ft (4 km) om daar je eerste sprong te maken. Tijdens de sprongen probeer je opdrachten uit te voeren die je van tevoren hebt voorbereidt met je instructeur. Bij de AFF Ultimate-opleiding zijn deze opdrachten onderverdeeld in 7 levels. Bij elk level leer je iets nieuws: zelfstandig “vrije vallen”, draaien, salto’s, gebruik van je hoogtemeter, etc. Bij de AFF-Ultimate opleiding kun je alle 7 levels behalen. Wel dien je een level goed afgerond te hebben om door te mogen naar het volgende level.

Als het moment daar is gaat de deur van het vliegtuig open en spring je samen met je AFF-instructeurs af. Tijdens de vrije val waarin snelheden van ruim 200 km/u bereikt worden geven de instructeurs door middel van handgebaren aanwijzingen en tips om een gecontroleerde vrije val te maken. De eerste drie levels springen twee instructeurs met je mee, de laatste 4 levels zal dit één instructeur zijn.

Na de vrijeval van ongeveer 50 seconden open je zelfstandig de parachute en na ongeveer 5 minuten onder de parachute gevlogen te hebben zal je zelf een veilige landing maken. Skydive Rotterdam maakt gebruik van zogenaamde square parachutes. Dit zijn rechthoekige parachutes waarmee je heel goed kunt sturen en remmen, zodat je ze, na enige oefening, comfortabel zacht kunt landen.
Na terugkomst op het clubhuis krijg je een uitgebreide debriefing van je instructeur waarin de sprong geëvalueerd wordt. Je bent nu klaar voor de volgende sprong.

Wat zit er in de cursus?

 • Grondopleiding
 • 7 vrije val sprongen onder leiding van 1 of 2 professionele AFF-instructeurs
 • 7 vouwbonnen  voor het vouwen van je parachute
 • Gebruik van het springmateriaal
 • Aspirant Lidmaatschap Skydive Rotterdam en KNVVL
 • Cursusmateriaal

Voor de bescherming van de ogen tijdens de sprong moet je een wind-bril (goggle) aanschaffen. Een kleine goggle kost € 22,- en een grote goggle (deze laatste kan over een bril heen worden gezet) kost € 25,-. Een springpak wordt tijdens de sprongen in bruikleen verstrekt. Tijdens de opleiding en het parachutespringen is stevig schoeisel zonder haken sterk aan te raden. Het schoeisel mag zowel hoog als laag zijn.

En wat zijn de mogelijkheden na de cursus?

Nadat je de volledige 7 levels hebt doorlopen ben je AFF gegradueerd en mag je zelfstandig onder begeleiding van een jumpmaster gaan springen. Natuurlijk ga je door met springen, en verwelkomen we je graag als nieuw lid van Skydive Rotterdam.

De kosten voor het lidmaatschap zijn als volgt:

 • Lidmaatschap Skydive Rotterdam, € 95,- per kalender jaar of € 47,50 na 1 juli
 • Lidmaatschap KNVvL , € 113,- per kalender jaar of € 56,50 na 1 juli

Mocht je tijdens je opleiding onverhoopt één van de levels niet halen dan kun je deze zonder problemen over doen en betaal je per level een bedrag extra. Nadat je de volledige 7 levels hebt doorlopen ben je AFF gegradueerden mag je zelfstandig onder begeleiding van een jumpmaster gaan springen. Je eerst volgende stap is nu het behalen van je A-brevet.

Wat kost de cursus?

 • Een AFF opleiding kost €1295;- per persoon, we vragen een aanbetaling van €150;- tijdens de reservering

Wanneer vindt het plaats in 2019

  1. vrijdag 15 maart van 9.00 – 19.00 uur
  1. maandagavond 1 april en donderdagavond 4 april van 19.00 – 22.00 uur
  1. vrijdag 3 mei van 9.00 – 19.00 uur
  1. maandagavond 13 mei en donderdagavond 16 mei van 19.00 – 22.00 uur
  1. vrijdag 7 juni van 9.00 – 19.00 uur
  1. maandagavond 24 juni en donderdagavond 27 juni van 19.00 – 22.00 uur
  1. maandagavond 22 juli en donderdagavond 25 juli in Rotterdam – Let op dit is de zomerkamp opleiding. Springen gedurende de hele volgende week vanaf vrijdagavond 28 juli. Zomerkamp locatie waarschijnlijk Spa in België
  1. maandagavond 19 augustus en donderdagavond 22 augustus
 1. vrijdag 13 september van 9.00 – 19.00 uur

 Geef je zelf op voor één van de cursussen maar lees eerst deze belangrijke informatie